ПОДІЛ МАЙНА ПОДРУЖЖЯ

Розглянуто питання досудового та судового порядку поділу майна подружжя набутого за час шлюбу.

Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Об’єкти спільної сумісної власності подружжя можуть бути розділені між ними в досудовому порядку (за умови наявності між подружжям взаємної згодою), або в судовому (примусовому) порядку.

Досудовий порядок:

Дружина та чолові мають право на укладення між собою усіх договорів, які не заборонені законом, як щодо майна, що є їхньою особистою власністю, так і щодо майна яке об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Договір про відчуження одним із подружжя на користь другого з подружжя своєї частки у праві спільної сумісної власності подружжя може бути укладений без виділу цієї частки.

Розподіл спільного майна набутого за час шлюбу відбувається шляхом укладення договору про поділ майна подружжя. Зазначений договір підлягає нотаріальному посвідченню. У разу поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Відтак, при наявності згоди між сторонами, поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя здійснюється в досудовому порядку.

Судовий порядок:

Поділ спільного майна набутого за час шлюбу відбувається за зверненням одного з подружжя до суду з відповідним позовом про здійснення розподілу спільного мана подружжя набутого за час шлюбу. За наслідками розгляду заяви, суд ухвалює відповідне рішення з урахуванням досліджених доказів та обставин справи.  

Адвокатське об'єднання "Простір Захисту"