ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЙ

В цьому розділі ми регулярно публікуємо відповіді на найбільш типові запитання які надаються в рамках ON - LINE консультацій

Звертаємо вашу увагу, що у зв’язку із можливими змінами в законодавстві України зміст опублікованих відповідей  може не відповідати новаціям (якщо відповідь опублікована до набрання новими законами чинності), а тому в деяких випадках - відповіді потребують додаткової перевірки. 

Нотаріус не може встановити родинний зв'язок між мною та моєю матір'ю з метою прийняття мною спадщини за нульовою ставкою оподаткування. У моєму свідоцтві про народження зазначене прізвище моєї матері, її ім'я та по батькові не ненаписані повністю

Повний текст запитання:

Мені було видано свідоцтво про народження в 1969 році в Казахстані. Я постійно проживаю в Україні з 18 років. Наразі постало питання прийняття спадщини від моєї матері за заповітом. Я звернулась до нотаріуса для відкриття спадщини, нотаріус повідомив мене, що у моєму свідоцтві про народження зазначене прізвище та ініціали моєї матері, її ім'я та по батькові не ненаписані повністю. У заповіті також значаться ініціали моєї матері. Нотаріус повідомив, що у зв’язку з цим, я не можу прийняти спадщину за нульовою ставкою оподаткування, оскільки нотаріус не може встановити між нами родинний зв'язок. Як мені вирішити цю проблему?

Відповідь:

Доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин (підпункт 4.2. п. 4 Глави 10 Наказу Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 "Про затвердження порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України"). Відповідно, встановлюючи родинний зв’язок між вами та спадкодавцем (вашою матір'ю), нотаріус обмежений лише одним документом – свідоцтвом про народження відповідно до вищезазначеного порядку вчинення нотаріальних дій, незважаючи на наявність інших документів які підтверджують родинний зв'язок. З метою прийняття вами спадщини за нульовою ставкою оподаткування, необхідно звертатись до суду з позовом про встановлення між вами та вашою матір'ю родинних відносин. Рішення суду надасть нотаріусу правову підставу для встановлення між вами та спадкодавцем родинних зв’язків, також надасть вам можливість реалізувати ваше право на прийняття спадщини за нульовою ставкою оподаткування.

Розв'язання цього питання також може відбуватись через органи державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). Для того, вам потрібно звернутись до ДРАЦС із відповідною заявою з метою оформлення через ДРАЦС запиту до Казахстану для уточнення даних по вашому свідоцтву про народження.

 Адвокат Віталій Магдич

З якого часу працівник вважається поновленим на посаді за рішенням суду?

З якого часу працівник вважається поновленим на посаді за рішенням суду?

Відповідь:

Нормативно-правові акти наразі не містять визначення поняття "поновлення на роботі", та не передбачають, з якого часу працівник є поновлений на роботі за рішенням суду. Згідно ч. 2 ст. 65 Закону України "Про виконавче провадження", рішення вважається виконаним боржником з дня видання відповідно до законодавства про працю наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі, після чого виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження. Вищезазначена норма законодавства (у окремому випадку) може створювати лише ілюзію, що рішення є виконаним з дня видання наказу про поновлення працівника на роботі. Проте, працівник на час формального виконання такого рішення  фактично може і не знати про видачу наказу та поновлення його на роботі (посаді). Потрібно розуміти, що положення вищезазначеного закону регулюють питання примусового виконання рішення суду, а не права і обов’язків працівника і роботодавця які втому числі передбачені іншим нормативно-правовим актом – КЗпП (Кодексом законів про працю України). Відповідно, вирішення питання про поновлення правника на роботі за рішенням суду має відбуватись з дотриманням норм КзпП. Згідно усталеної судової практики, виконання рішення про поновлення на роботі вважається закінченим з: а) моменту видачі наказу про поновлення працівника на роботі; б) фактичного допуску працівника, поновленого на роботі рішенням суду, до виконання попередніх обов`язків. При цьому, працівник повинен бути обізнаним про наявність наказу про його поновлення на роботі і йому повинно бути фактично забезпечено доступ до роботи і можливості виконання своїх обов`язків.

 

Адвокат, Віталій Магдич

Зупинено реєстрацію податкових накладних в ЄРПН. Як правильно діяти?

Повний текст запитання: Скажіть будь ласка як правильно діяти? Прийшло повідомлення з Державної податкової служби України, що Товариству було зупинено реєстрацію податкових накладних. Підстава блокування: п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу України (п .1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій).

Відповідь на запитання:

У зазначеному вами випадку, необхідно скласти та надати до ДПС обґрунтовані пояснення щодо реальності здійснення господарських операцій по податковим накладним реєстрація яких була зупинена. Якщо зупинених податкових накладних (надалі - ПН) є декілька, на кожну ПН має бути подано окреме пояснення. До пояснень, необхідно також додати і вичерпний перелік документів на підтвердження реальності здійснення господарської операції (договір, акти виконаних робіт, платіжні доручення, оборотно-сальдова відомість тощо). Також у поясненнях необхідно зазначити інформацію щодо діяльності вашої компанії: чим вона займається, які має види економічної діяльності, чи має ліцензію, яка штатна чисельність працівників, чи наявна матеріально-технічна можливість для виробництва і т.п. Для кожного підприємства така описова частина є різною, так само, як і відповідні пояснення. Після написання вищезазначених пояснень, відправляєте їх до ДПС для прийняття рішень. У разі відмови ДПС у реєстрації ПН, у вас є право оскаржити таку відмову до вищестоящого органу ДПС або до суду.

У разі необхідності, фахівці Адвокатського об'єднання "Простір Захисту", допоможуть вам у вирішенні питання щодо реєстрації податкових накладних в досудовому, або в судовому порядку, нададуть детальну консультацію та запропонують оптимальні шляхи врегулювання проблемних питань.

Адвокат, Віталій Магдич

Через який термін можна їхати за кордон, якщо заборона на виїзд вже скасована постановою виконавця?

Відповідь:

Як тільки видана постанова про скасування заборони на виїзд, де-юре - заборона знята і ви маєте право їхати за кордон.

Однак, знаючи як іноді не динамічно працюють бюрократичні механізми в державі (копія Постанови має потрапити до відповідних органів міграційної служби та відомості про скасування заборони мають бути внесені до відповідного реєстру), не зайвим буде власноруч направити копію Постанови про скасування заборони до ДМС із вимогою надати вам письмову відповідь, чи внесені відповідні відомості до реєстру осіб, яким заборонений виїзд за кордон. Таким чином, отримавши позитивну відповідь, ви будете впевнені, що не відбудуться неприємні ситуації при перетині вами кордону (при першому перетині вами кордону, також раджу мати з собою про всяк випадок, копію відповідної Постанови).

Колектив юристів Юридичної компанії "ПравоЗахист"