РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ

 Висвітлено правові аспекти у реалізації одним із подружжя права на розірвання шлюбу. 

Позов до суду про розірвання шлюбу може бути пред'явлений одним із подружжя. Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 110 Сімейного Кодексу України, позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини. Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зазначеної дитини визнане іншою особою.

Особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. У разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не пливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

 Адвокатське об'єднання "Простір Захисту"