АДВОКАТ ДТП КИЇВ

 

У статті окреслено орієнтований перелік питань з вирішенням яких стикаються учасники дорожньо-транспортної пригоди (ДТП).

Законодавством України передбачене обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників. У разі виникнення страхового випадку, яким може бути і ДТП, страхова компанія покриває завдану шкоду. Проте, у більшості страхових випадків, така шкода покривається страховою компанією не у повному обсязі.

При виникненні ДТП, її учасники мають розуміти процедурні аспекти її оформлення та подальше вирішення. Умовно, можливо виділити пять основних етапи вирішення питань при ДТП:

1. Після вчинення ДТП, працівники патрульної поліції визначають винуватця події та складають щодо такої особи протокол про адміністративне правопорушення із подальшим його розглядом місцевим судом. До протоколу додаються також інші матеріли адміністративного правопорушення: фото, відео, схема місця дтп, пояснення учасників, свідків, тощо.

2. Учасники ДТП невідкладно повідомляють свої страхові компанії про відповідну подію у порядку передбаченому страховим договором. У договорі страхування зазначений відповідний номер телефону, по якому потрібно повідомити страхову компанію. Після чого, не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП, письмово надати до страхової компанії, з якою укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про ДТП.

3. Розгляд місцевим судом справи про адміністративне правопорушення. Судові засідання не потрібно ігнорувати як винуватцю (вина якого попередньо встановлена працівниками поліції у протоколі про адмін. правопорушення), так і іншим учасникам ДТП. Адже існує усталена практика, коли суд визнає винним у вчиненні ДТП іншого учасника, відносно якого при ДТП навіть не було складено протокол про адміністративне правопорушення. Визнання судом винної особи у ДТП має свої юридичні наслідки, одним з яких, є покладення на винуватця ДТП відшкодування у повному обсязі завданої іншим учасникам ДТП шкоди (моральної чи матеріальної).

4. Варто пам’ятати, що неподання заяви до страхової компанії про страхове відшкодування впродовж одного року, якщо шкода заподіяна майну потерпілого, і трьох років, якщо шкода заподіяна здоров'ю або життю потерпілого, з моменту скоєння дорожньо-транспортної пригоди є підставою для відмови у здійсненні страхового відшкодування (регламентної виплати) страховою компанією.

5. Після подання до страхової компанії усіх необхідних заяв та документів, здійснюється калькуляція завданих збитків та визначається сума страхового відшкодування. Як правило, сума страхової виплати є нижчою за фактичну суму ремонту транспортного засобу. У такому разі, різниця між сумою фактичного ремонту та сумою страхового відшкодування відшкодовується винуватцем ДТП (дивись п. 3). Способи відшкодування є два: досудовий порядок; стягнення відповідної різниці у судовому порядку.

 

Адвокатське об'єднання "Простір Захисту"