Нотаріус не може встановити родинний зв'язок між мною та моєю матір'ю з метою прийняття мною спадщини за нульовою ставкою оподаткування. У моєму свідоцтві про народження зазначене прізвище моєї матері, її ім'я та по батькові не ненаписані повністю

Повний текст запитання:

Мені було видано свідоцтво про народження в 1969 році в Казахстані. Я постійно проживаю в Україні з 18 років. Наразі постало питання прийняття спадщини від моєї матері за заповітом. Я звернулась до нотаріуса для відкриття спадщини, нотаріус повідомив мене, що у моєму свідоцтві про народження зазначене прізвище та ініціали моєї матері, її ім'я та по батькові не ненаписані повністю. У заповіті також значаться ініціали моєї матері. Нотаріус повідомив, що у зв’язку з цим, я не можу прийняти спадщину за нульовою ставкою оподаткування, оскільки нотаріус не може встановити між нами родинний зв'язок. Як мені вирішити цю проблему?

Відповідь:

Доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин (підпункт 4.2. п. 4 Глави 10 Наказу Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 "Про затвердження порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України"). Відповідно, встановлюючи родинний зв’язок між вами та спадкодавцем (вашою матір'ю), нотаріус обмежений лише одним документом – свідоцтвом про народження відповідно до вищезазначеного порядку вчинення нотаріальних дій, незважаючи на наявність інших документів які підтверджують родинний зв'язок. З метою прийняття вами спадщини за нульовою ставкою оподаткування, необхідно звертатись до суду з позовом про встановлення між вами та вашою матір'ю родинних відносин. Рішення суду надасть нотаріусу правову підставу для встановлення між вами та спадкодавцем родинних зв’язків, також надасть вам можливість реалізувати ваше право на прийняття спадщини за нульовою ставкою оподаткування.

Розв'язання цього питання також може відбуватись через органи державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). Для того, вам потрібно звернутись до ДРАЦС із відповідною заявою з метою оформлення через ДРАЦС запиту до Казахстану для уточнення даних по вашому свідоцтву про народження.

 Адвокат Віталій Магдич