Який вік має бути у онука, щоб подарувати йому квартиру без згоди його батьків?

Відповідь:

Дарування квартири – це правочин, який оформлюється договором дарування (так, як мова йде про нерухоме майно, то посвідчення нотаріусом такого договору – обов’язкове).

Відповідно до положень чинного цивільного законодавства, сторонами правочину (договору дарування) можуть бути особи, які мають повну цивільну дієздатність (вікова вимога – досягнення вісімнадцяти років). Малолітні особи (до 14 років) та неповнолітні особи (від 14 до 18 років) з певними особливостями можуть вчиняти юридично значимі дії щодо майна виключно за письмовим (нотаріально посвідченим) дозволом їх батьків (за відсутності – опікунів, піклувальників, органів опіки та піклування).

Таким чином, подарувати онуку квартиру без згоди на те його батьків ви можете, якщо онук набув віку 18 років. 

Також законодавство України передбачає можливість власника без згоди будь-яких осіб заповісти своє майно будь-якій особі (в тому числі малолітньому і неповнолітньому). В такому випадку, в момент складання та посвідчення нотаріусом заповіту, майно не переходить до спадкоємця, а буде належати йому тільки після смерті спадкодавця (та за умови прийняття спадкоємцем спадщини).

Адвокат Віталій Магдич